Английски сетер - вид

Кожа, мускулатура и кости Кожата е тънка, плътна и еластична, без гънки. Костите и мускулатурата са добре развити.
Глава Дълга, суха и лека, с добре изразен задтилен издатък. При поглед отгоре муцуната е малко по-тясна от черепната част. При поглед отстрани линиите на черепната част и муцуната са прави и успоредни. Надочните дъги изпъкват релефно и стопът е ясно изразен. Дължината на муцуната е почти равна на дължината на черепната част. Устните са тънки, като горната леко припокрива долната и има формата на правоъгълник със закръглен ъгъл отпред. Носната гъба е с черен или кафяв цвят, в тон с окраската и с добре развити широки ноздри.
Уши Поставени на линията на очите, умерено дълги, тънки и меки. Висят плътно прилепнали към скулите, с леко заоблен връх.
Очи Недълбоко поставени, кръгли, с прилепнали клепачи. Тъмнокафяви и блестящи.
Зъби Бели, здрави и добре развити. Захапката е ножична.
Шия Дълга, суха, мускулеста, с овално сечение, с леко изпъкнала горна линия.
Гърди Умерено широки, дълги, достигат до или малко под линията на лактите, с добре развити дълги и леко изпъкнали ребра.
Холка Добре развита, изпъква над линията на гърба.
Гръб Прав, умерено широк и мускулест.
Поясница Къса и мускулеста.
Крупа Дълга, широка и леко наклонена.
Корем Умерено повдигнат.
Предни крайници При поглед отпред – прави и успоредни. Лопатките са косо поставени и добре замускулени. Ъгълът при раменната става е около 90О. Лактите са успоредни на тялото. Подрамената са прави, с овално сечение. Метакарпусите са здрави и леко наклонени.
Задни крайници Бедрата и подбедрата са дълги и образуват силно изразени ъгли. Метатарзусите са къси, поставени почти отвесно.
Лапи Сравнително овални, сводести, с плътно прибрани пръсти. Ноктите са насочени към земята. Между пръстите расте права козина.
Опашка На дължина стига малко под скакателната става, права или саблевидна. Носи се на нивото на гърба или малко по-ниско. Козината по опашката е права или леко вълниста, без да се къдри или навива, като на дължина расте постепенно от основата към средата, където е най-дълга, и намалява постепенно към върха,
образувайки "знаме".

Източник





{START_COUNTER}