Игра, наказание, ходене по нужда

 


Игра.  Малкото обича да си играе, да гризе всичко, което му попадне – най-често обувки. За да ги спасите, необходимо е да му набавите няколко предмета, които да не може да глътне или да отхапе от тях парче. Подходящи са играчки от твърд каучук, плътна гума, които кучето да гризе (изискват го растящите му зъби). Много подходяща за игра и гризане е тенистопка или друга подобна. Абсолютно сигурно е, че ако не предоставите на възпитаника ви така необходимите му играчки, той ще започне да разваля обувките и мебелите. Кучето не може да отличи старото от новото. В случай, когато се е наложило кученцето да остане само вкъщи, и прибирайки се, заварвате бъркотия, не бива да започнете да му се карате и да го биете. Запомнете, че кученцето улавя и схваща само интонацията на вашия глас, без да разбира смисъла на думите.   

Наказание.  По принцип кученцето трябва да бъде наказано само ако е прекалило с нещо или е извършило нещо нередно. Бъдете много внимателни когато наказвате! Каквото и да е направило, кученцето трябва да усети не само строгост, но и добронамерено отношение, иначе ще престане да ви вярва и да идва, когато го викате.

Ходене по нужда.  Един от най-важните проблеми е обучението за ходене по малка и голяма нужда. То трябва да започне веднага, щом кучето започне да приема твърда храна ( около 6 седмици след раждането ). Не го изнасяйте на ръце, нека то върви с вас, за да научи маршрута. Ако живеете в апартамент или през деня отсъствате продължително време, определете една стая, чийто под може да бъде покриван с хартия, и оставете кученцето в нея. Бъдете търпеливи – никога не  наказвайте възпитаника си за това, че възприема бавно или за случайни грешки. От друга страна, когато то изпълнява всичко правилно, проявете задоволство, поощрете го с лакомство и го погалете.

 






{START_COUNTER}