Предназна чение


       Английският сетер е куче, което се използува с успех по всички терени. Той стеснява кръга на търсенето си в гората съвсем непринудено; все пак не е зле да се настоява малко в тази насока. Английският сетер представлява първостепенно и най-добро куче при лова на горския бекас, в който лов няма равен на себе си. Той като че ли чувствува всичките тънкости и трудности на този увлекателен лов и се справя с безбройните хитрини на дългоклю-ната птица. По-спокоен и малко по-бавен от понтера, той е по-добър от него в лова на пъдпъдъци (при условие, че е приучен да търси в близост до ловеца, когато това се налага). При лов на яребици в пресечена и залесена местност не отстъпва на понтера. Може да бъде използуван успешно като апортьор за донасяне на убития блатен дивеч, стрелян на прелет или от засада.
Той е първенец между английските птичари в горския лов и е несравнимо по-добър от английския понтер при лов на кеклици, фазани и зайци в пресечени, слабо хълмисти и гористи терени.
Английският сетер без страх и с особена страст навлиза в най-гъстите къпинажи, където се укриват фазаните. При ловът на фазани той няма съперник. Той може да се използува с еднакъв успех през всичките годишни времена - горещото лято, прохладната и дъждовна есен и студената зима и то на всички терени - полето, гората, блатото.

Източник





{START_COUNTER}