Стандарт на ирландския сетер

Стандарт на ирландския сетер
* Общият външен вид е на атлетично и изящно куче, хармонично развито и с добри пропорции. Характерът е жив, интелигентен, енергичен, привързан и верен.
* Главата е дълга и суха, без удебеляване на линията и ушите. Дължината на муцуната и на черепа са равни. Черепът е овален в теменната част между двете уши. Има добре развит мозъчен дял. Добре изразена е чупката между муцуната и черепа. Носовата гъба има тъмночервен, тъмноорехов или черен цвят. Носовите отвори са широки.
* Муцуната е умерено дълга и почти квадратна в края си. Устните не са увиснали.
* Челюстите са почти еднакво дълги. Зъбите са разчленени и режещи. Очите са с тъмнолешников или тъмнокестеняв цвят. Те не трябва да са много големи. Ушите са умерено дълги, с нежна повърхност. Хванати са ниско и доста назад. Шията е умерено дълга, мускулеста, не много дебела, без провиснала кожа. Трупът е пропорционален на размерите на кучето. Гърдите слизат надолу и са доста стръмни в долната си част. Страните са изпъкнали, което осигурява голям обем на гръдния кош. Слабините са мускулести и леко сводести. Опашката е със средна дължина, пропоционална на тялото, прикрепена по-скоро ниско и удебелена в края си. Тя завършва с ресни с фини краища. Сетерът я носи повдигната на нивото на гърба или малко по-ниско.
* Предните крака имат дълги и добре заоблени рамена. Лактите се движат свободно, разположени са ниско. Те не се обръщат нито навън, нито навътре. Китките са прави. Задните крака са широки и мощни. Те са дълги и мускулести от ханша до коляното и къси и здрави от коляното до земята. Сгъвката е с голям ъгъл. Колената не са извити нито навън, нито навътре. Лапите са дребни и много здрави. Пръстите са силни и притиснати един към друг.
* Сетерът носи главата си изправена. При движение предните лапи изостават доста назад, но походката остава лека. Не се допускат кучета, които кръстосват или заплитат краката си.
* Козината е къса и нежна по главата, по вътрешната страна на краката и в края на ушите. Върху останалата част от тялото и краката тя е със средна дължина и възможно без къдрици и чупки. Козината върху горната част на ушите е дълга и мека; в задната част на предните и задните крака е дълга и тънка. По корема окосмяването е обилно и образува вълниста линия, стигаща до гърдите или дори до шията. Краката са лишени от окосмяване между пръстите. Опашката има отдолу линия от средно дълги косми, която се скъсява с приближаване на външния и` край.
* Цветът е ярък, кестеняв или махагонов, без следи от черно. Бяло петно върху гърдите, гърлото или пръстите, малка бяла звезда на темето или на лицевата част не водят до елиминиране.
* Размерите са - мъжки: 58-67 см; женска: 55-62 см.




{START_COUNTER}