Кучета

Сетер: породи, цветове и съдържание

Сетер: породи, цветове и съдържание

присъединете се към дискусията

 
Съдържанието
  1. История на произхода
  2. описание
  3. характер
  4. продължителност на живота
  5. вид
  6. Как да изберем кученце?
  7. Условия за съдържание
  8. Какво да храня?
  9. Как да се грижим?
  10. Възпитание и обучение

Сетери са популярна порода ловни кучета от Великобритания. Тези кучета се различават от своя род с мускулесто и тънко тяло, дълга коса и добре развити ловни качества. В тази статия ще се обсъдят сортовете и цветовете на кучетата, както и характеристиките на тяхното съдържание.

История на произхода

Историята разказва, че първите селяни се появили в Англия през XV-XVI век. Първото официално споменаване на сеттерите е намерено в Кучетата на Великобритания от 1576 година. Той е написан от английски лекар Джон Каус, който още в зрелите си години е участвал активно в изследването на проблема с популациите от кучета във Великобритания.

Предците на сеттерите се смятат за испански дългокоси ченгетакоито станали пионери на много други ловни кучета. С разпространението и развитието на лова в Англия имаше остра нужда да се създават кучета с изключително ловни умения и отлична физика.

Животновъдите и собствениците на развъдни ловни стопанства се стремят да създадат по-силна, по-бърза и по-гъвкава порода кучета, които биха знаели как да работят в екип и без съмнение се подчиняват на ловеца.

Процесът на създаване на порода е претърпял множество експерименти за размножаване. Ако генетичният материал на спаниелите се вземе за основа, то през годините, хрътки, хрътки, коли, дори пудели и ретривъри се втурнаха към него, за да подобрят определени качества. Експериментите за отстраняване на по-големи ченгета доведоха до почти пълна промяна в размера на кучето. Новите индивиди са напълно различни от стандартните спаниели, така че е решено да им се даде името - сетатори.

Първите индивиди от сетива са използвани изключително за лов на диви птици. Отличителна черта на такива кучета беше начинът, по който лежат на земята, когато откриваха плячка наблизо, тази техника се използваше активно за популярен лов по това време с помощта на пленени мрежи. В същото време тези кучета започнаха активно да се използват в класическия лов на оръжия и стрелба при летене и водоплаващи птици. Смята се, че първите индивиди от тази порода са създадени като заместител на хрътките и заловените птици.

С течение на времето животновъдите успяха да постигнат перфектен резултат - селеторите станаха невероятно бързи, умни и чувствителни кучета. Те успяха да проследят играта на разстояние от няколко километра и да посочат посоката на ловеца с помощта на специален ловен стелаж, който най-накрая се формира едва в началото на XIX век.

От началото на 16-ти век броят на опитите за развъждане се е увеличил, за да се създадат разновидности на селяци, които са по-приспособени към специфичните условия за лов. Това, както и активното разпространение на сеттерите в цяла Европа, доведе до създаването на няколко разновидности на тази порода кучета. Видовете се развиват не толкова въз основа на различията във външния вид, а по-скоро поради появата на нови начини за лов и конкуренция между животновъдите.

Развитието на сетатори може да се наблюдава в изложенията за порода през 60-те години на XIX век (първата се проведе в Birmengem). Ако на първите изложби бяха представени сетатори на изключително английска порода, то след година и половина (приблизително от 1861-1862 г.) В изложбите участваха 3 комплекта сетатори: Английски (или Laverak), ирландски, шотландски (или Gordon).

Малко по-късно ирландската порода е разделена на два отделни вида сетер: ирландско червено и ирландско червено и бяло.

Ирландско червено
Ирландско червено и бяло

описание

Породата кучета е сетер, представен от няколко разновидности, които имат някои разлики в стандартните, темпераментни и ловни умения. По-долу е дадено описание на основните характеристики на разновидностите на сеттерите под формата на сравнителна таблица.

стандарт

Английски сетер

Ирландски сетер

Шотландски сетер

растеж

Мъжките - от 65 до 69 сантиметра при холката. Кучки - от 61 до 65 сантиметра.

Мъжете от ирландските сетатори растат до 66 сантиметра при холката, женските - до 63 сантиметра.

Най-малкото разнообразие сред селяните. Мъже - до 66 см, женски - до 62 см.

тегло

Независимо от пола, английските сетеристи рядко печелят повече от 30 кг.

Кучки тежат малко по-малко от мъжките - до 30 кг, мъжките - до 34 години.

Сравнително ниско тегло. Женски - до 25,5 кг, мъжки - до 29,5 кг.

Глава и муцуна

Муцуна с правоъгълна форма. Разстоянието от върха на носа до стопа трябва да бъде равно на разстоянието на черепа от врата до очите.

Дълъг тип, череп овален между ушите. Добре забележимо спиране. Муцуната е удължена правоъгълна форма, дълбока и суха.

Не особено дълбоко, но широко. Муцуната е продълговата и правоъгълна, значително по-къса от черепа. Черепът е закръглен, разширен между ушите. Добре дефинирана спирка.

нос

В зависимост от цвета може да бъде тъмен, черен или кафяв.

Добре развити ноздри. В зависимост от цвета на кучето може да бъде тъмно, кафяво или кафяво.

Добре развита, отворени ноздри. Носът е предимно тъмен цвят.

Челюсти и устни

Челюстите са мощни, с почти еднаква дължина. Има леки "frylyasti" устни. Ножична захапка.

Челюстите са големи и мощни, ножична захапка. Устните са стегнати до челюстта, сухи, със същия цвят като носа.

Мощни челюсти, отсъстващи „фрилястост“, устни ясно очертани. Ножична захапка. Горните зъби са перпендикулярни на челюстите.

очи

Тъмният цвят трябва да има предимство - от светлокафяв до черен. Размерът на очите е малък, засаден равномерно, овално.

Малък, овален, не особено дълбоко засаден. Цветът на ириса варира в зависимост от цвета, предимно кафяв и тъмен.

Те са точно засадени с ясно изразени хребети на челото. Сенят на очите е тъмен или кестен. Клепачите трябва да прилягат плътно към очната ябълка.

ушите

Средни по размер, поставени в страни на черепа, изпъкнали. Краищата са овални. Ушите са покрити с тънък слой от дълга вълна.

Средна дължина, закръглена при върховете. Засадени встрани с очи. Уши стегнати към скулите. Покрит с тънък слой вълна.

Прилепете плътно към главата. Не дълго, докато съвсем тънък. Задайте много ниско. Покрит със слой от дебела вълна.

врат

Достатъчно дълга, гъвкава и мускулеста, суха. Няма гънки. Значително се разширява до раменете.

Умерено дълга, но суха и мускулеста, характерна черта - компресия от страните. При мъжете има леко издатина отгоре.

Доста дълга, суха и без гънки. Тип на свод.

гърди

Дълбоко, широко и мускулесто. Разработени са заоблени ребра.

Не особено широк, но дълъг и дълбок. Всички ребра са леко извити.

Не е широко, гръдната кост е дълбока, ребрата са правилно извити.

край

Мускулести, изправени и успоредни. Колените са добре развити. Доловете са силни, заоблени. Лапите са плътно събрани, със средни размери, между пръстите има косъмчета.

Мускулести и тънки, изправени и успоредни. Широко разположени. Скакателните стави се различават добре, докато тарзата е практически отвесна. Косата не е особено дълга. Овални лапи се събират, между вълните има вълна.

Широка, масивна и здрава, изправена.За предните крайници се характеризира с плоска кост. Перфектно изразени колене. Лапите са овални, пръстите са с арочен тип, между вълните има вълна.

вълна

Вълнообразен, но не и къдрав тип. Косата е гладка, не е еластична. Дължината на козината върху гърдите, корема и лактите се увеличава.

Не особено дълга, но гладка козина, тясно прилепнала към тялото. Удължаването на косата се наблюдава на всички части на тялото, с изключение на муцуната, главата и предната част на краката.

На гърдите, муцуната, предната част на краката и краищата на ушите е изключително къса и права. На други части на тялото вълнообразни, копринени, доста еластични. Предпоставка е наличието на следи от изгаряне: над очите, по стените на муцуната, по гърлото и гърдите, по лапите, около ануса.

цвят

Копринена, мраморна, оранжево-оцветена или златисто-петниста кожа. От трикольор - кафяво-петно ​​с тен.

Случва се еднотонно с преобладаване на кафяви, червени или червени нюанси. Позволени са светли зони по муцуната, ликото и короната и двуцветни, които се характеризират с червено-бял цвят с преобладаване на един от цветовете.

Много богат, тъмен шоколад или въглищен черен цвят. Зачервяванията са червени, кестеняви или тъмно оранжеви.

на движение

Грациозен, лек и уверен, бърз. Скобата осигурява мощна първоначална скорост.

Светла и малко метене, грациозна.

Свободна и редовна, гладка.

опашка

Не особено дълъг, прав, оформен като перо, подобен на сабя. В спокойно състояние достига височината на скакателните стави, в възбудено състояние е повишена.

Тип "перо", малък размер, сабя. Дължината в спуснато състояние трябва да се спусне до скакателната става.

Прави, сабя. Сгънат до върха, форма на „перо“ с дълъг слой отвътре.

английски
ирландски
шотландски

характер

Приблизително едни и същи характеристики на характера са характерни за всички разновидности на уредите.

По отношение на техните семейства и собственици, селяните винаги остават весели, общителни и добродушни. Те няма да ви следват по петите, но с интерес ще започнат да наблюдават работата ви, те ще се съгласят на всякакви игри и забавления, ще изпълняват безусловно заповеди и поръчки с подходящо образование.

За съжаление, тези кучета не са подходящи нито като защитници, нито като пазачи.

При вида на непознати или гости, те ще проявят интерес и ще покажат признаци на симпатия, а не на будност. Доверието на тези кучета е много лесно да се спечели - те обожават привързаност, екстри и внимание.

Препоръчва се на опитни животновъди да не оставят тези домашни любимци сами с малки деца. Сеттерите са игриви и обичат всякакви игри, но за постоянно тормоз и закачки са много негативни. Сетерите се разбират добре с деца над 8 години.

Ако собственикът не определи навреме кой е отговорен за тяхната връзка, вероятно е в бъдеще той да се изправи пред проблема с установяването на своята власт. Неправилно образованите сетатори стават невероятно капризни, ядосани и небалансирани.

Сетърите не обичат да споделят собственика и членовете на техните семейства с други домашни любимци. Те искат всяко внимание да бъде насочено към тях. Големи размери, скорост и забележителна сила им дават усещане за безнаказаност в унижението на други домашни любимци.

продължителност на живота

Установители на продължителността на живота варира леко в зависимост от сорта.

  • английски Учителите или сетерите на Lewellin живеят средно от 11 до 15 години;
  • ирландски червени уреждатели живеят от 12 до 15 години, червени и бели - от 10 до 13 години;
  • шотландски Сетърсниците не живеят средно повече от 12 години.

Не забравяйте, че това са само общи статистики - правилната грижа, грижата и правилното хранене могат да увеличат живота на вашия домашен любимец с няколко години.

вид

Както бе споменато по-горе, днес има няколко официални сорта сеттери. За да отразявате по-точно различията помежду си, трябва да се обърнете към историята на тяхното възникване.

Английски (Laverak)

Съвременните английски селяни произлизат от пресичането на много ловни породи европейски кучета. Първите индивиди от тази порода са създадени през 16-ти век във Франция чрез пресичане на указателите на испанската и френската порода. От 17-ти до 18-ти век има истински технологичен бум, който засяга функционалността на ловните пушки.

Това доведе до опити за създаване на по-трайни и бързи скали с добра позиция.

Неофициалният пионер на английската порода селяни е Едуард Лаверак, който през 1825 г. започва активна работа по отглеждането на определен вид ловни кучета. Това е чрез дейността на лаверакския английски сетер и му е дадено неофициалното второ име. Проучванията на селекционера са продължили около 35 години, по време на които е създаден първият груб стандарт на съвременните английски сеттери с помощта на твърд подбор.

Тези кучета бяха изключително бързи, интелигентни и издръжливи, те също се концентрираха перфектно върху терена, бяха послушни и не агресивни към други кучета. В допълнение към дейността на самия Лаверака, неговият асистент П. Левелин, който в бъдеще става негов конкурент, взе активно участие в създаването на тези установители. По-късно индивидите, отглеждани от неговия асистент, придобиват името си - сетъри на Lewellin.

Генетичният материал на английските сетъри е основата за създаването на други разновидности на тази порода кучета. Многобройни експерименти по екстериора и цвета на тези кучета доведоха до появата на метис. - индивиди с нестандартен цвят, непропорционална физика, къси крайници и муцуна.

Особено жалко, тези експерименти засегнаха индивидите на сеттерите, които първо влизаха на територията на Русия. Поради липсата на опит в развъждането на ловни кучета, руските развъдчици активно пресекли селяните с местни породи. Първоначалната идея е да се създаде по-силен, по-траен и неизискващ за руския климат, но тези опити завършват с неуспех поради недостатъчното количество генетичен материал и родословни екземпляри. Всички кучета, получени по този начин, днес се наричат ​​„руски” разнообразие от сетатори.

Шотландски (Гордън)

В началото на XVIII в. Селяните съществували само като обобщена порода с много цветове, вариации по размер и екстериор, но това не им попречило да се насладят на животновъдите на всички британски острови. Много от тях са решили да стандартизират тези породи - за да се поберат едно цяло, за да се запазят качествата на породата.

Един от тези ентусиасти е шотландският херцог Александър Гордън (1743-1827).

От детството си, херцогът страстно се занимавал с лов и също притежавал цял разсадник на шотландските дирхаунди. Скоро той си постави за цел да създаде отделна порода селяни от черен и тен тип, но с запазване на всички ловни качества. Има основание да се смята, че за да създаде индивиди с този цвят, херцогът прекоси селектите с индивидите от дирхаундите. Резултатът от тези опити е пълното елиминиране на белия цвят от цвета на сеттерите, както и създаването на отделен разсадник за шотландските сетатори.

Благодарение на дейностите на този селекционер, нова порода сетатори е успяла да получи широко признание в цяла Великобритания. Много скоро, породата е кръстена на херцога - Гордън Castle Setter, но префикса "Castle" в името изчезна с течение на времето, което прави тази порода кучета започва да се нарича просто Gordon-установители.

Първият индивидуален Гордън сетер бил в Америка едва през 1842 година и е донесен директно от детската стая на херцога на Гордън.Трябва да се отбележи, че шотландските сетатори станаха една от първите породи, признати от Американския киноложки клуб през 1884 година. Ето защо тези кучета понякога се наричат ​​"американски сетери".

ирландски

Ирландските сеттери са се появили много по-късно от другите сортове от тази порода. Смята се, че тези кучета са произлезли от черно-бели английски сетъри, към които по-късно е добавена кръв към други европейски ловни кучета: Гордън сетер, Блъдхаунд, ирландски водни спаниели. Резултатът от тази селекция е създаването на ирландски сеттери с червен цвят, но експериментите с външния вид на кучетата не свършват дотук.

Трябва да се отбележи, че по това време имаше мълчаливо съперничество между ирландските развъдчици и ловци. Всеки от тях се стремеше да създаде по-оригинален цвят от ирландския си сеттер, което доведе до появата на няколко линии за развъждане наведнъж. Най-често срещаните цветове бяха червено (с тъмно лице) и червено и бяло.

Независимо от цвета, ирландските сетатори получиха определен списък от изисквания за включване в стандарта: упорита работа, липса на страх от вода и шум, хармонични малки размери, здрава и мускулна маса, развити сетива (особено слух и аромат), гъста коса и грунд.

С течение на времето тези кучета все повече се разпространяват из цяла Великобритания и в цяла Европа.

Това доведе до факта, че на една от породните изложби през 1859 г. са представени около 60 индивида от тази порода. Подобна треска доведе до множество спорове - животновъдите не можеха да решат кой куче ще представлява стандарта. Резултатът от тези спорове са само развъдни доклади за съществуването и развъждането на индивиди от тази порода, което също е от голямо значение.

Малко по-късно (през 1877 г.) ирландските червени сетери влязоха на територията на Америка, където създадоха истинска сензация. Въпреки това, с популярността на тази порода, се появи опасността от изчезване на неговите работни качества - много американски селекционери предпочитаха точно характеристиките на екстериора, но не и ловните умения. Всъщност това доведе до появата на два отделни вида кучета: работен и шоу-клас.

Как да изберем кученце?

Преди да закупите кученце от всякакъв вид, трябва да се запознаете със стандарта на определена порода. На около три месеца възрастните кученца са напълно оформени, което ви позволява да оцените техните външни данни и да не се спънат в капаните в бъдеще.

Ако получите кученце за ловна дейност, тогава Не забравяйте да проверите всички дипломи и награди на родителите му за работни качества, Ще бъде полезно да се открият външните степени на родителите в ринга. В допълнение, ветеринарните паспорти на родителите трябва да бъдат разгледани, за да се установи дали вашият домашен любимец може да е болен и предразположен.

Не забравяйте да обърнете внимание на състоянието на стаята, в която е имало бременна кучкакакто и местата, където са били държани сами кученцата. Разберете каква храна е била дадена на кучката и кученцата след тяхното раждане. Така ще бъдете убедени в полезността на храненето на кученцата, освен това ще ви бъде по-лесно да адаптирате диетата към нуждите на домашния любимец. Уверете се, че имате витаминни добавки в диетата на младия сетер.

Избраното кученце трябва да се държи активно, весело и уверено. Не трябва да предпочитате хората, които седят далеч в ъгъла и не докосват храната. Внимателно следвайте движенията на кученцето, те трябва да бъдат свободни и активни.

Смилане, изцеждане и падане - събуждане по отношение на целостта на костната система на кучето.

Проверете състоянието на козината на домашния любимец, той трябва да е сух в гениталиите и ануса, без плешиви петна и рани. Обърнете внимание на състоянието на кожата - кученцето не трябва да има рани, зачервяване, сърбеж. Наличието на бълхи и въшки е друг въпрос в надзора на собственика на домашни любимци. Излишната тежест или, напротив, изпъкналите кости е друг тревожен сигнал да мислим дали да купим кученце.

Преди да купите, разберете броя на кученцата в носилката, а също и уточнете колко от тях са били изхвърлени. Също така ще бъде полезно да поискате снимки на кученца от миналото.

Осигурете целостта на пакета от документи, когато купувате кученце. Трябва да има ветеринарен паспорт, метрика и родословие.

Не забравяйте да обърнете внимание на това как продавачът на кученце или представителят на развъдника се държи с кученца и кучка. Не трябва да приемате кученца от човек, който се държи агресивно и потребителски по отношение на кучетата - това със сигурност е причинило непоправима вреда на характера на децата.

Условия за съдържание

За щастие, създателите не са особено придирчиви кучета, когато става въпрос за съдържание. Те имат много топло вълнено палто, което им позволява да се съхраняват на място или в частен дом без особени затруднения. Ако в стените на малък апартамент, тези кучета могат да се чувстват ограничени, улицата напълно разкрива потенциалната им дейност. Идеалният вариант за тези кучета би бил ограден район с голяма ограда за игри и забавления.

Тези кучета не се препоръчват да се държат в малки апартаменти. Тялото на сетърите постоянно се нуждае от обучение и стрес, без които тези домашни любимци стават пасивни и неактивни. По улиците един сетер може да достави много проблеми на господаря си. - с най-малката миризма на улични птици и животни, тези кучета буквално губят главите си и не се подчиняват на никакви заповеди. Опитните животновъди смятат, че тези кучета не се нуждаят от толкова наситени, толкова дълги разходки в продължение на 1 час или повече.

Ако установителите не могат да излязат от енергията си за разходка, бъдете подготвени, че ще намерят начин да го изхвърлят в стените на вашия апартамент.

Сетери са невероятно социални кучета. Въпреки тяхната външна независимост, те обожават да са близо до собственика и са много отегчени в негово отсъствие. Опитайте се да прекарвате повече време в обикновени разговори с вашите кучета, които оценяват, когато общуват с него на равни начала.

Какво да храня?

Правилното хранене е не само гаранция за добро здраве и имунитет, но и за весело настроение в кучето. Сетери не са придирчиви към храненето, те могат спокойно да усвояват както готовите храни (не непременно от най-висок клас), така и натуралните продукти. Основното условие за хранене на уредите е балансирана и богата на витамини диета.

Месото, а именно говеждото, пилешкото и пуешкото месо, винаги трябва да бъде в основата на храненето на уредите. Основното условие тук - малко количество мазнини в него. Странични продукти, сурова морска риба и някои видове колбаси са отлични като заместител. Естествената храна може да се сервира както в сурово, така и във варено състояние, но в никакъв случай под формата на картофено пюре. Месото и рибата трябва да се нарязват на малки парченца, за да се образува подходяща захапка.

Важен елемент от създателите на храни е наличието на млечни и млечни продукти в менюто. Те включват сирена, извара, кефир, кисело мляко. В този случай трябва да имате предвид най-нискомаслените храни с малко количество захар.

Като добавка към основното ястие, зеленчуците трябва да присъстват в храненето на уредите. Те осигуряват на организма необходимите витамини, не натоварват стомаха и дават енергия на домашния любимец за целия ден напред. Зеленчуците тук ще изглеждат добре моркови, чушки, тикви, краставици и цвекло. Свежа Зелените също ще бъде добро допълнение към всяко ястие, като магданоз, копър или маруля.

В диетата на всяко куче винаги трябва да има естествена каша на водата: елда, ориз, овесена каша. На разположение на сеттерите винаги трябва да бъде пълна купа чиста и прясна вода.

Забранено е да се дават продукти, които са вредни за всяко куче. Това е всяка човешка храна (пушена, солена, пикантна), всякакви сладкиши и хлебни изделия.

Как да се грижим?

Сетерите имат силен и мощен имунитет, както и гъста коса с гъста подкосъм, която им позволява лесно да прехвърлят течения, ниски температури и дори влага.

Сетери, като всяка друга порода кучета, редовно се нуждаят от хигиенни процедури.

Най-малко 1 път на седмица трябва да се извършва за почистване на ушите им (които при тези кучета се замърсяват много бързо), мият очите и мият зъбите. Не бива да миете тези кучета с шампоани, тяхната вълна практически не улавя влага, което означава, че обикновен лек душ ще бъде достатъчен след интензивна разходка. Не забравяйте да следвате ноктите на вашия домашен любимец, при липса на физическо натоварване и разходки, те могат да причинят значителни щети на лапите му, така че трябва да ги режете периодично.

Шофьорските породи селери се нуждаят само от лека корекция на козината, за да придадат добре поддържан вид. Ако говорим за водене на кучета у дома, допустимо е да имате подстригване както в гениталиите, така и на гърдите.

Вълната е единственият фактор, който кара много селекционери да не желаят да видят тези кучета в домовете си. Въпреки факта, че тези кучета се хвърлят само няколко пъти в годината, след тях по целия апартамент винаги има огромно количество вълна. Можете да се борите с това само по един начин - чрез редовно разресване с помощта на меки гребени с чести зъби или чрез подстригване.

Не забравяйте за редовни ваксинации и превантивни посещения на ветеринарен лекар. Това ще спаси кучето от вируси и вероятни заболявания.

Възпитание и обучение

Запален и пронизващ ум, както и ловни умения, правят тези кучета идеални за професионално обучение и тренировки. Основната задача на домакина в образованието на селяните е да постигне уважение и послушание не само по време на обучението, но и в ежедневието. Тези кучета се нуждаят от твърда ръка, която може да ги контролира, дори ако кучето е в възбудено състояние. За да инсталирате такъв орган, се препоръчва да прибегнете до следните действия:

  • домашният любимец трябва да започне да яде само след вас;
  • научете сетъра да не се отдалечава от вас за дълги разстояния на разходки;
  • първи сте влезли в стаята, а след това домашен любимец.

    Ако веднъж сте позволили на сетера да направи нещо забранено, в бъдеще няма да обръща повече внимание на вашите задръжки по отношение на това действие.

    Създайте правила за поведение още в първия ден, когато кучето се появи в къщата, и спрете всеки опит да ги нарушите.

    Не прибягвайте до някаква форма на насилие, изразявайте недоволство само чрез интонация или жестове. Когато изпълнявате трикове, не забравяйте да насърчите вашия домашен любимец - той ще има стимул да подобри уменията си.

    Всички класове с учител трябва да се провеждат от едно лице. В едно общество от няколко преподаватели, уредите могат да се объркат и да изпълняват заповеди на най-лоялните и любящи към тях. В ролята на такива "добри треньори" често са деца, които не са в състояние да изразят правилно своето превъзходство над домашния любимец. Кучетата в семействата, в които децата участват в обучението, често стават мрачни, неспокойни и непокорни.

    За повече информация относно създателя на породата за кучета вижте следния видеоклип.

    Напишете коментар
    Предоставена информация за справка. Не се лекувайте самостоятелно. За здраве, винаги се консултирайте със специалист.

    мода

    красота

    отношения