Ирландски сетер - Описание на породата и характера на кучето

Ирландският сетер е островен тип гундог. Ако вземем предвид броя на добитъка, то той е лидер сред този вид. Кучето е популярен ловец в света. Страните от ОНД не правят изключение. Този представител има органична комбинация от работни качества с красотата, която тези кучета притежават. Когато "работи", изглежда просто добре на всяко блато. Дори най-престижната изложба никога не е виждала такава красота. В Ирландия червеният сетер се счита за национално съкровище и внимателно се пази от държавата.

Ирландски сетер

Кучетата от тази порода са много умни и могат да се обучават добре. Сетерът с пет плюс има положително отношение към децата. Дете лесно ще намери истински приятел в лицето си. Много добре, такива кучета проявяват качествени пазачи, до известна степен са пазачи.

Малко история

Печатните медии на своите страници за първи път споменават името на тази порода през втората половина на 16 век. Д-р Кеус в една от книгите си се опита да класифицира британските кучета. В него той дава описание на случаите, когато такива кучета оказвали помощ на хората. Понятието „сетер“ предполага наличието на цяла група кучета, които се използват за лов на дивеч. Кучето търсеше дивеч и привлече собственика си на това място. Тази група се отличаваше със състава на различни скали, но по-късно се образува хомогенен тип. Те имат своите предци в лицето на шпаньол, вълк, пойнтер и кръвонос. Но това обстоятелство няма точно потвърждение.

На лов сетерът е изключително красив. Особено страхотно изглежда стойката им за подпис. Когато кучето усети играта, криейки се в гъстите гъсталаци, то, замръзнало, се протяга напред. Всички чака, изпитва много напрежение. В миналото ловът се отличаваше с малко по-различна технология. Кучето, намирайки дивеча, лежеше точно пред нея. Уловът на птици се извършва с помощта на мрежи. Кучето получи командата „Лежи!“. Това е направено така, че кучето да не може да се надраска върху мивката, която е разположена върху мрежите. Това е с командата "Лъжи!" и името на кучетата е свързано.

Изроди от заможни господа
1805 г. е белязан от появата на Британската кинологична енциклопедия. В тази книга за първи път беше възможно да се видят предците, от които произлизат много породи от Великобритания. Книгата беше добре илюстрирано издание, а в една от снимките се виждаха кучета, характеризиращи се със знаци на три различни ивици. В един от тях можете да отгатнете знаците, присъщи на типичните характеристики, присъщи на съвременните сетери.

17 век е белязан от разпространението на популярността, свързана със спортния лов за представители на птици. Във възход от общ интерес бяха кучетата от ловни породи, които получиха специално внимание. Но интерес към тях проявявали само богати хора. В крайна сметка бедните просто нямаха пари да ги издържат и да се занимават с животновъдство. Ирландските господа превърнаха сетерите в истински четириноги професионални ловци. Но на преден план сред заможните хора не бяха външни данни, а описание на работните качества на кучето. Те направиха определен принос за разпространението на тази порода. Ловците водеха дневници, в които бяха записани всички данни относно представителите на тази порода. В записите са описани дейности, свързани с обучението на кучета, тяхното хранене и поведение.1973 г. бе белязана от появата на традиционни родословни книги, които включваха информация за родословието, чифтосването и други точки.

Шал на врата
Почти всеки господар имаше свой развъдник. В много от тях имаше породи, свързани с уникалност и оригиналност, с които богатият собственик много се гордееше. В допълнение към това богатият джентълмен бил собственик на лични ловни места. Върху тях кучетата бяха ангажирани с отскачане на уменията си. Ако някое куче не може да овладее възложените му задачи, то подлежи на отбраняване.

Всички домашни любимци бяха различни по цвят. Особено популярни бяха онези сетери, които имаха червено-бял цвят. Но не изложбените критерии определят такава широка популярност. Факт е, че кучетата с този цвят са били ясно видими на фона на гъсталаци по времето, когато се е извършвал лов. Но това не е характерно за солиден червен сетер. За да бъдат по-видими, на врата им беше вързан бял шал. Друга причина беше, че червеният сетер с бялото заплащане лесно се бърка с лисицата.

Значението на думата "сетер"
На английски терминът Set означава избледняване, извършване на багажник. Разбира се, това включва ловен жаргон. Поради това всички ченгета с дълга коса в Обединеното кралство бяха класирани като сетери.

Разделяне на породи

Разпространението на породата започна ясно да се наблюдава от момента, когато собствениците на кучета започнаха да участват в изложби. Въпреки факта, че дивечът стана много по-малък и ловът за него не донесе минала радост, червеният сетер като обект на обожание не изпадна от поглед. На изложбите такива кучета изглеждаха ефектно и значително се различаваха от останалите представители. Причината за завършването на формирането на породата беше интензивен копнеж към модните тенденции. Това бе в основата на факта, че породата получи завършването на своето формиране.

Порода кучета ирландски сетер

Мястото на първата изложба беше Нюкасъл. Това се случи през 1859г. Тогава в един клас бяха включени различни представители на британските сетери. Почти 60 кучета взеха участие в изложбата. Впоследствие настъпи раздяла според цвета. Името започна да присъства малка кучешка родина. Малко по-късно един от адвокатите, участвали в развъждането на сетери, създаде истински кучешки клуб, в който бяха включени кучета от тази порода.

Историята съдържа информация, свързана с известния сетер Палмерстън. Той се появи в една от детските ясли. Пораснало, кучето не искаше да проявява ловни работни качества. Решено е да се удави кучето. Но това не се случи, защото кучето за обикновена дреболия беше купено от един от животновъдите. Минаха две години и това куче спечели титлата шампион на породата. Идеалният тип беше характерен за кучето, за което много животновъди отдавна проявяват желанието си. Кучето беше редовен участник в изложбени събития и породи появата на няколко родословни линии.

Благодарение на усилията на сина на животновъда, тази порода придоби световна слава. Сетерът се превърна в истинска услуга порода. Развъждането им вървеше в две посоки. Някои са използвани за лов, а други са предназначени само за изложбени събития. Но от 1910 г. достъпът до изложби на кучета без работна диплома е забранен. Стандартът за сетер все още е обвързан с лов.

Грешка, станала фатална по своята същност
През първата половина на миналия век стана известно фактът, че когато сеттерите са били развъждани, те са направили ужасна грешка. Много представители започнаха да проявяват признаци на прогресивна атрофия на ретината. Това накара кучето да види слабо привечер. Тогава зрението беше напълно изгубено. Тези признаци започнаха да се появяват, когато кученцето беше на 12 седмици. Причината за развитието на болестта се счита за наличието на рецесивен ген.Отнемаха десетилетия, за да се отстрани грешката. Точно толкова време отне да се идентифицират всички такива представители и да се изключат от процеса на размножаване.

Куче лечител
Ирландският сетер заслужено се смята за една от най-красивите породи сред ловните кучета. Тъмнокафяви очи, умен изразителен поглед заслужават най-високите оценки. Отличната конструкция с дълги крака му позволява да извършва бързо движение. Той има доста голям запас от енергия, а на лов се характеризира с свободно поведение. Позата на кучето е изразителна, без най-малки признаци на напрежение.

Представител на тази порода е покрита с гъста червена коса, която буквално искри под лъчите на слънчевата светлина. Стандартът не позволява наличието на черни петна, но е позволено наличието на малки бели петна по областта на гърдите, главата и други места.

Антропометрични данни

В холката ирландският сетер може да достигне височина от 57-66 см. Кучките се различават в малко по-скромни размери. Телесното тегло на мъжете може да достигне 32 кг, възлите са малко по-малко, което може да достигне до 27 кг.

Колко време живее сетерът?

Средната продължителност на живота е 11-16 години. Но кучетата от тази порода са податливи на много заболявания, в резултат на което тези показатели могат да бъдат намалени. Те могат да развият епилепсия, очни заболявания и други проблеми.

Характеристики на характера

Съдържанието на сетера е изпълнено с определени трудности. Това се дължи на присъствието на ловна страст у него. За тези, които обичат премерен и спокоен живот, това енергично куче очевидно не е подходящо. Кучето има изразена смелост. Кучето има голяма нужда от джогинг, игри, дълги разходки.Той просто обожава, когато, когато отиде в природата, е взето със себе си. Струва си много работа, за да се ограничи независимото разположение на ирландците.

Характеристики на характера на ирландския сетер

В случай на правилно организирано обучение, домашният любимец ще покаже добра природа, послушание, обич, е в състояние да участва във всичко. Когато собственикът се прибере от работа, той е безкрайно щастлив от това събитие и пристигането на гости ще бъде само добре дошло, той ще се разбира с всички без изключение. Ако го заведете на всяко пътуване, той ще прояви спокойствие и благоразумие. Породата се отличава с изразена общителност, благодарение на която лесно се разбира с децата. Непознатите кучета няма да му пречат.

Всичко това е една от причините сетерът никога да не стане добър пазач. Ако някой се появи в неговото зрително поле, той ще го възприема изключително като приятели. Той също не може да бъде дежурен. Когато остане сам, му става скучно. В същото време сънят започва да го преодолява. Той обича да прави това от скука. Ясно е, че по време на сън той лесно ще пропусне всеки взлом. Но една положителна точка все още съществува. Когато звънецът на вратата звъни, той започва да лае силно. Разбира се, това ще предупреди всеки злодей.

Родителство и грижи

Не се занимавайте с типични тренировки с наличието на постоянно повторение и признаци на тренировката. Сетер е вече умно куче. Кучето има изразена независимост и не го харесват, когато е грубо и още повече жестоко се отнасят. Той изисква лек подход със система за възнаграждение, което може да бъде фураж или просто бурна похвала. Изисква редовност и систематично провеждане на часовете.

Кученцето от ранна детска възраст трябва да бъде свикнало с определени процедури:

  1. Наличието на дълга вълна изисква постоянно постоянно разресване. Но твърде често куче не трябва да се къпе. Кучето хвърля два пъти годишно, но изобилен вълнен килим след това е много проблематично да се види. Това е така, защото кучето няма подкосъм. Необходимо е задължително подстригване на вълна на краката.Ако това не бъде направено, той бързо ще падне с образуването на качулки. С тях кучето не само ще бъде неудобно, но има и възможност за нараняване на подложките.
  2. Ноктите също изискват внимание. Ако са твърде дълги, те ще пречат на движението.
  3. Дългите уши позволяват често да се развива отит. Ушите трябва да се почистват редовно. За да се улесни грижата, косата от вътрешната страна на ушите може да бъде подрязана.

Кученце цена

Средната цена за кученце от ирландски сетер е 15 000 рубли. Но цената на кученцата от елитни родители може да достигне 40 хиляди.

Видео: порода кучета ирландски сетер

Препоръчваме ви да прочетете


Оставете коментар

за да изпратите

въплъщение
wpDiscuz

Все още няма коментари! Работим, за да го поправим!

Все още няма коментари! Работим, за да го поправим!

паразити

красота

ремонт